ALGEMEEN – De bladeren zijn zo goed als van de bomen gevallen. De nesten van de Aziatische hoornaar komen daardoor duidelijk zichtbaar. Kijk dus even omhoog en meld een nest als je er een ziet.
De Aziatische hoornaar (vespa velutina) komt uit het zuidoosten van China. Het eerste exemplaar dook in België op in 2011.
Het insect staat sinds augustus 2016 op de Europese lijst van zogenaamde ‘invasieve exoten’. Dit betekent, dat landen van de Europese Unie verplicht zijn om het insect op te sporen en te vernietigen.
Bijen
Deze wespen vormen vooral een ernstige bedreiging voor honingbijen en andere kleine insecten. Daarnaast bezorgen ze ook overlast aan mensen, want ze kunnen gemeen steken.
Ze zijn veel agressiever dan andere wespensoorten: ze kunnen wel vijftig honingbijen per dag verorberen.
Nesten
In België wordt die soort opgevolgd. De beperking van de populatie gebeurt door het verdelgen van de nesten.
De nesten van de Aziatische hoornaar zijn aanzienlijk groter dan deze van de Europese hoornaar.
Ze bevatten 50 à 500 koninginnen. Het is dus niet onmogelijk, dat hier volgend jaar nog meer exemplaren zullen nestelen.
Hun verspreiding gaat razendsnel. Enkele jaren nog onbestaand in de Denderstreek. Nu komen meldingen binnen vanuit Ninove, Geraardsbergen, de Zwalmstreek, Hekelgem, Ternat, Galmaarden; gisteren zelfs in Meerbeke, op de grens met Roosdaal, in de omgeving van het Berchembos.
Ga je wandelen, fietsen of zit je in de tuin; kijk ook eens omhoog. Misschien ontwaar je een nest. Het hangt door een tak, is druppelvormig en groot (60 op 50 cm).
Ga niet zelf aan de slag, maar roep de hulp in van de brandweer om nesten te verdelgen.
Info: meldingen doe je via Vespawatch – brandweerpost Ninove.
MLI