POLLARE – Na de ontruiming van het stadsterrein aan de Fabrieksstraat in Ninove, doemt alweer een probleem op voor een stedelijke opslagplaats, dit keer aan Pollare-Dorp. Daar heeft de stad opnieuw afvalstoffen gestockeerd, waarvoor volgens N-VA Ninove een milieuvergunning nodig is. En die is er niet.
De afgelopen zomer heeft de stad het niet vergund terrein in de Fabrieksstraat volledig opgeruimd. Eerder had de bevoegde schepen Katie Coppens (Samen) beweerd, dat een vergunning daar niet nodig was. De N-VA kaartte dit bij monde van Karolien De Roose en Jeroen Van Assche aan bij de omgevingsinspectie. Deze liet er geen twijfel over bestaan: de (opslag)activiteiten op dat terrein waren uitgeoefend zonder vergunning.
Pollare
En dus liet de stad alles afvoeren naar erkende afvalverwerkingsbedrijven.
Sommige bouwmaterialen en grondstoffen gingen naar een nieuwe opslagplaats aan Pollare-Dorp 75. De stad verwierf dit terrein in 2009
Opnieuw vroeg raadslid De Roose daarover uitleg. Opnieuw was volgens het stadsbestuur voor dit terrein geen milieuvergunning aangevraagd of verleend. Voor de opslag van bouwmaterialen en secundaire grondstoffen is dit niet nodig.
Asbest
Jeroen Van Assche stelde ter plaatse echter vast, dat daar opnieuw afvalstoffen zijn gedumpt. Op het terrein bevinden zich naast snoeiafval, asfaltpuin en gasflessen ook asbesthoudende golfplaten zonder afscherming. “Het asfaltpuin kan je niet beschouwen als granulaat. Het is dus geen secundaire grondstof maar wel teerhoudend afval.”
De bevoegde schepen heeft blijkbaar de afvalstoffen van de niet-vergunde Fabrieksstraat gewoon laten overbrengen naar dit terrein in Pollare waarvoor opnieuw geen milieuvergunning is afgeleverd. Op het terrein gebeurde wat verderop ook houtkap.
Wat N-VA Ninove het meeste zorgen baart is de opslag van asbesthoudende golfplaten zonder fixatie of afscherming. “Onbegrijpelijk, dat het Ninoofse schepencollege en de burgemeester van oordeel zijn, dat voor de opslag van asbest geen milieuvergunning nodig is.”
Streng
N-VA Ninove vraagt nogmaals, dat de stadsdiensten de milieuwetgeving eerbiedigen. Tegelijk moet de stad de asbesthoudende afvalstoffen op het terrein onmiddellijk laten opruimen.
“Voor milieumisdrijven van burgers en ondernemingen (o.a. het stort van Tim bvba aan La Lorraine) zijn de stadsdiensten terecht streng. Voor de eigen inbreuken sluit de stad voor een tweede keer de ogen. We rekenen erop, dat milieuschepen Vande Winkel (Samen) hierover zijn collega Coppens zal aanspreken.”
Reactie
We vroegen om een reactie bij schepen Katie Coppens. Zij wil in dat dossier echter niet de kop van jut zijn en speelt de roetveegpiet door.
“Dit is de technische dienst en die valt onder schepen Marc Torrekens (Open VLD). Ik heb mij de Fabrieksstraat aangetrokken, omdat we daar een vergunning voor parkeren van in beslag genomen voertuigen moesten aanvragen. Die vergunning is intussen in orde.”
Zodra we een reactie hebben van schepen Torrekens, geven we deze in een aparte bijdrage weer.
Tenzij nog een andere schepen uiteindelijk bevoegd blijkt te zijn.
MLI