NINOVE – De organisatie ‘Decenniumdoelstellingen’ brengt sinds 2008 de armoede in Vlaanderen in kaart. Dat gebeurt op basis van 16 indicatoren. Wij geven in 4 bijdragen de resultaten weer voor Ninove. Vandaag: vervangingsinkomens en tegemoetkomingen.
Die indicatoren zijn niet noodzakelijk en onmiddellijk gelinkt aan armoede. Ze duiden wel op een mogelijk armoedeprobleem nu of in de toekomst.
Scores
Volgens de resultaten van 2019 is de armoede in 275 van de 300 Vlaamse gemeenten (zeer sterk) gestegen in vergelijking met 12 jaar geleden. De cijfers dateren van vóór de corona-crisis.
Een gemeente, die het beter doet dan in 2008 (of ander beginpunt), scoort positief of positiever. Wanneer amper iets wijzigde of verminderde, resulteerde dat in een 0 of een negatieve score. Zo zijn er vijf evaluaties: -2, -1, 0, +1, +2.
Daarnaast gebeurde ook nog een globale evaluatie. Ninove kreeg hier als eindscore -6 (tussen de uitersten 5 en -20). Hoe groter de (kans op) armoede, hoe negatiever de score.
Invaliditeit
Score voor Ninove: -2
Wanneer je langer dan een jaar bent geregistreerd als arbeidsongeschikt, kom je op invaliditeit.
Langdurige werkloosheid
Score voor Ninove: 0
Iedereen, die langer dan 12 maanden en korter dan 24 maanden werkloos is, wordt in deze evaluatie aangeduid als langdurig werkloos.
Leefloon
Score voor Ninove: -1
Het leefloon is een minimuminkomen voor mensen, die niet over toereikende bestaansmiddelen beschikken. Zij kunnen niet zelf zorgen voor die bestaansmiddelen, noch door eigen inspanningen noch door een andere manier.
Inkomensgarantie voor ouderen
Score voor Ninove: 1
Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) of Gewaarborgd Inkomen voor Bejaarden (GIB) is een minimuminkomen voor ouderen, die niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken.
Verhoogde tegemoetkoming
Score voor Ninove: -1
Personen met een laag inkomen hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming. Zij betalen minder voor gezondheidszorg en hebben nog andere financiële voordelen.
UiTPAS
Score voor Ninove: 1
De UiTPAS is een spaar- en voordelenkaart voor vrijetijdsactiviteiten. Mensen met een kansenstatuut genieten van sterk verminderde tarieven op UiTPAS-activiteiten.
Info: lees ook de bijdragen over kansarmoede en wonen.