MEERBEKE – De provincie Oost-Vlaanderen kende de eerste Erfgoedprijs 2020 ex-aequo toe aan de feitelijke vereniging Waarschootstof (Lievegem) en de vzw Fonteintjesmolen (Meerbeke). De jury koos hen uit 24 diverse inzendingen. Beide laureaten ontvangen € 5.000.
De vzw Fonteintjesmolen charmeerde de leden in het bijzonder door een brede visie, kennis van zaken en een goed gestructureerde samenwerking. De vrijwilligers van de vzw houden de 3 Ninoofse molens draaiende: de Fonteintjesmolen (Meerbeke), de Wildermolen (Appelterre-Eichem) en de molen Ter Zeven Wegen (Denderwindeke).
“Men toont aan, dat een molen niet enkel monument, maar ook landschap is”, aldus de jury. “Technologie, ecologie en publiekswerking sluiten naadloos bij elkaar aan. Vzw Fonteintjesmolen werkt bovendien voorbeeldig samen met het stadsbestuur en droomt ervan om de schuur te herbestemmen tot ontmoetingsruimte en de bakoven te reconstrueren.”
Teamwerk
Molenaar Jo Bracke is blij met die erkenning. “Wij zijn al meer dan 20 jaar bezig om de molen in zijn oude glorie te herstellen. De site ligt ons dus nauw aan ons hart. De restauratiekosten zijn hoog en deze financiële impuls is van harte welkom. We hebben met onze vzw al veel zelf gedaan en de gemeenschap geld bespaard. Bijvoorbeeld het omhoog duwen van de molenkap in Denderwindeke. Op die manier kan deze weer probleemloos kruien.”
Uit deze jarenlange restauratie ontstond de vzw Fonteintjesmolen. “Die bestaat uit een breed team van leden, vrijwillige molenaars (de molenpoule) en sympathisanten met een voorliefde voor ons onroerend, roerend en immaterieel molenerfgoed. Samen met de molenpoule staat de vzw in voor het klein en soms iets groter onderhoud en het bemalen van de Ninoofse molens. Momenteel zijn 7 vrijwillige molenaars en 3 stagiaires actief in de molenpoule.
Schuur en bakoven
De vzw Fonteintjesmolen wil het Ninoofs molenerfgoed en in het bijzonder de Fonteintjesmolensite actief ontsluiten door de werkende molen open te stellen. “Op die manier biedt deze een meerwaarde voor het brede publiek en de onmiddellijke omgeving van de molen. Naast de historische economische rol van de molen wil de vzw ook de sociale rol van de molens verder versterken.”
In die zin zijn er plannen. “De bakoven is ingestort en deze willen wij op termijn heropbouwen. Maar eerst nemen we de schuur onder handen. Die is leeg gehaald en waar nodig hersteld. Zo hebben wij een mooie ruimte en ideale proeftuin voor onder andere kunstenaars. Veel meer dan in het verleden willen we een verbindende ontmoetingsplek scheppen zonder het wezen van de molen, als eerste industrieel werktuig, uit het oog te verliezen.”
De volledige site De Fonteintjesmolen dateert minstens van 1550 en is sinds 1973 beschermd als onroerend erfgoed. In 1986 is de site beschermd stads- en dorpsgezicht wegens haar historische en industrieel-archeologische waarde.
MLI