PAJOTTENLAND – Het MEGA-project brengt in het Pajottenland de jongeren al jaren op de hoogte van de gevaren van het internet. De mascotte MAX vindt nu ook zijn weg in heel Vlaanderen en wellicht Europa.
Verschillende diensten binnen het Pajottenland laten al jaren jongeren meedenken over allerlei soorten gevaarlijke situaties waarin zij kunnen terecht komen. Eén van die gevaren is ‘sexting’, niet uit het nieuws weg te slaan de afgelopen dagen.
MEGA
Dankzij MEGA is dit onderwerp nu makkelijker bespreekbaar in de klas. Bianca Vanreepinghen (intergemeentelijke preventiedienst gezondheid Pajottenland) bracht alle partners op de hoogte van het vernieuwde MEGA project.
“MEGA staat voor ‘Mijn Eigen Goed Antwoord’. Van een traditioneel pakket rond drugspreventie is dit gegroeid naar een project dat preventie van de algemene gezondheid beoogt. Heel wat partners, ook kinderen en ouders, hebben hierbij meegedacht.”
MAX
De vertrouwde thema’s rond zelfbeeld, stress, reclame, risico’s en cool of foute boel hebben nog steeds hun plaats binnen het project. “Lars Lambrecht, de Pajotse cartoonist uit Kester, heeft de MEGA-mascotte MAX een moderner kleedje aangemeten. Hij krijgt een meer prominente rol als een echte bondgenoot van de leerlingen. Geen betwetertje, maar een ‘compagnon de route’, die samen met de leerlingen op zoek gaat naar hun eigen goede antwoorden.”
De grootste inhoudelijke vernieuwing zit in de sessie MEGA-veilig. “De lokale politie Pajottenland brengt hierbij de leerlingen op de hoogte van de hulpdiensten en hoe je ze best kunt bereiken. Ze gaan nu nog meer in op veilig internetgebruik. De actuele thema’s als sexting, sextortion, grooming en gaming zijn zo in de klas bespreekbaar. Het MEGA-werkboekje houdt rekening met de onderwijsdoelstellingen, pedagogische projecten en leerlijnen van alle onderwijsnetten. Dit project heeft ook een digitale versie.
Vlaanderen
MEGA loopt in het Pajottenland sinds 1997. “De lokale besturen zetten hier financieel hun schouders onder, zodat het gratis is voor de laatste graad van het basisonderwijs. Ondertussen is er een nationale verspreiding met alleen in Vlaanderen al 12.000 leerlingen. Het ziet er naar uit, dat meerdere Europese landen dit project ook gaan lanceren.”
De recente gebeurtenissen tonen nog maar eens aan, dat men nooit voldoende genoeg kan ingelicht zijn en dat preventie in een vroeg stadium zeker meer dan welkom is. “Iedereen, die een rol heeft in de samenleving, moet zijn/haar verantwoordelijkheid opnemen in preventie en MEGA biedt die kans. Verschillende Pajotse jeugddiensten, het Jongerenadviescentrum en het Huis van het Kind zijn al volwaardige partners. Het netwerk aan partners is een bijzondere troef van dit project. Dit initiatief geraakte snel bekend en spreidt zich nu ook verder uit over de rest van Vlaanderen.”
MLI