POLLARE – De autowijding zal niet doorgaan op zondag 21 juni. Maar er zijn alternatieven voorzien.
De autowijding staat sinds 1937 gepland op de tweede en de derde zondag van juni. Vorig jaar is met die traditie gebroken en had maar één wijding plaats: zondag 16 juni.
In 2020 is er wegens de corona-perikelen geen autowijding voorzien op een zondag.
Mocht je graag jouw wagen/brommer/fiets laten zegenen, dan ben je als bestuurder iedere maandagavond van juni, juli en augustus welkom in de kerk van Pollare.
Om 18.30 uur heeft daar een viering plaats. Aansluitend is om 19.05 uur een zegening voorzien.
Christusdrager
Sint-Christoffel (± 250 n.C.) is de patroonheilige van pelgrims en reizigers en bij uitbreiding van iedereen op zijn of haar levensweg.
Zijn levensverhaal is een mengeling van fabels en legenden. Hij zou een reus zijn geweest, die reizigers op zijn rug een rivier overdroeg. Toen hij op een dag een jongetje overzette, nam het gewicht van dat kind bij elke tred toe, tot hij er bijna onder bezweek. Met veel moeite bereikten ze de oever. Toen bleek dat kind Christus te zijn. Vandaar de naam Christophorus (‘drager van Christus’ in het Grieks).
Zijn marteldood en heiligverklaring bleken naderhand al even onzeker als zijn levensgeschiedenis. Daarom verhuisde de kerk hem discreet van zijn feestdag op 3 augustus naar 25 juli, de naamdag van Jacobus de Meerdere, ook een patroon van reizigers en pelgrims.
Hoe dan ook, de overlevering wou, dat al wie een blik op zijn afbeelding wierp, die dag niet zou sterven. Daarom staat zijn afbeelding vaak bij de ingang van of voor de kerk.
Corona
Christoffel beschermt echter niet tegen epidemieën. Daarvoor moet je naar het Duitse Aken. Daar staat een bijzondere relikwie in de schatkamer van de Dom.
Deze is van de heilige Corona (naamfeest 14 mei). Zij zou volgens de verhalen als 16-jarige door de Romeinen brutaal zijn vermoord omwille van haar christelijk geloof (2de helft 2de eeuw n.C.).
De Duitse keizer Otto III bracht haar relikwieën in 997 naar Aken. Zij zijn daar bewaard in een tombe onder de kathedraal. Momenteel krijgen de relieken opnieuw een prominente plek in de Dom zelf, gelet op actualiteit.
Het nieuwe corona-virus is echter niet genoemd naar Sint-Corona. Het virus heeft die naam gekregen omdat het onder een microscoop goed lijkt op een kroon (‘corona’ in het Latijn).
MLI